Viheralueiden kunnossapidon päivityksiä ja pienkone esittelyjä
8.6.2021
Puutarhanrakentajat jatkavat vuonna 2020 alkaneita blogitekstejä viheralueista myös vuonna 2021! Keskustelu jatkuu viheralueiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta!
Teksti ja kuvat: Hannele Laitinen (ellei toisin mainita)
Viheralueiden kunnossapito työt vauhdissaan, joten tässä julkaisussa kerrataan mitä uusi päivitetty Viheralueiden kunnossapidon yleinen työselostus VKT tuo tullessaan ja aiheeseen liittyen tutustutaan ytimekkäästi ja tarkemmin käytettäviin pienkoneisiin Stihlin ja Husqvarnan valikoimasta.
Painovaiheessa oleva Viheralueiden kunnossapidon yleinen työselostus VKT 2021 julkaistaan nyt kesäkuussa. Tämä julkaisu korvaa vuonna 2011 julkaistun Viheralueiden hoito Vht’14. Päivitystyössä huomioituna Viheralueiden kunnossapitoluokitusta RAMS 2020-julkaisun uudet kunnossapito luokat sekä Infra 2017 Kunnossapitonimikkeistön käsitteet ja jaottelu. VKT:ssa esitettäviä yleisiä laatuvaatimuksia täsmennetään urakkakohtaisesti hankekohtaisissa kunnossapidon työselostuksissa ja kuntien laatimissa kunnossapidon tehtävä- tai tuotekorteissa. Uusi päivitetty julkaisu on tarkoitettu valtakunnalliseksi viheralueiden kunnossapidon yleiseksi työselostukseksi ja laatuvaatimusasiakirjaksi.
Laatuvaatimusten päivitystyössä huomioidaan muun muassa seuraavat kokonaisuudet:
- kasvinterveyden hallinta
- haitallisten vieraslajien hallinta
- luonnonmukaisten hulevesirakenteiden, biotooppipohjaisten ja dynaamisten kasvillisuusalueiden kunnossapito ja sen ohjaus
- ekosysteemipalveluiden edistäminen
- käyttäjäturvallisuus
- kestävä ympäristörakentaminen KESY -toimintamalli
- rakentamisen aikainen ja takuuajan kunnossapito
- vaurioituneiden puiden hoito
- taide- ja historiallisten rakenteiden kunnossapito
- kaupunki- ja palstaviljelyalueiden kunnossapito.
Julkaisu saatavilla kesäkuussa
Viheralueiden kunnossapidossa erittäin tärkeänä välineenä ovat toimivat työkoneet. Lähdin tutustumaan nyt markkinoilla oleviin ammattilaiskäyttöön soveltuviin akku- sekä bensakoneisiin Stihl ja Husqarvna jälleenmyyjä liikkeeseen. Lahden Siemen ja kone on pihan ja puutarhan erikoisliike yli 50 vuoden kokemuksella.
Valikoimassa puutarhojen sekä metsän hoitoon tarvittavat koneet sekä laitteet. Oleellisesti myös pienkonehuolto sekä varaosamyynti. Puutarhamyymälä on varsinainen viherpeukaloiden aarreaitta.
Liikkeen konepuolen asiantuntija Juha Pasanen esitteli muutamia uutuuskoneita.
Stihl ja Husqvarna pienkone tuotteita ammattilaiskäyttöön – pikakatsaus kauden suosikkeihin ja uutuuksiin
Monipuolinen ja suosittu KombiSystem eli pikalukituksella vaihdettavat eri tehtävään soveltuvan koneet samaan moottoriin. Näitä työvälineitä käytetään paljon niin polttomoottorikäyttöisenä sekä akkukäyttöisenä. Saatavilla yksittäisillä tai reppuakuilla.
KombiTyökaluista löytyy jyrsimestä reunaleikkuriin ja oksasahasta dogiin eli kumiharjatelaan. (Kai muuallakin käytetään tätä nimeä kumiharjatelasta kuin Lahes?) Kauden uutuutena lisävarustetyökaluna RG-KM rikkaruohoterä. Tämä minimoi pölyämistä sekä irtokivien lentämistä, mainitsee Pasanen.
Kombi-tuotteista lisätietoja Stihl:in omilta nettisivuilta.
Reppuakuilla varustettuja puhaltimia sekä pensasleikkureita löytyy hyvin valikomasta. Reppumallin puhallin BR800 C on suosittu sekä tehokkain Stihl:in malleista.
Paino on siinä 10,8 kg luokkaa, että hyvin selässä kannettavissa oleva malli. Kätevän oloinen SmartStart-sivukäynnistys sekä tästä mallista löytyy tärinävaimennus, ettei tunnu koko päivän puhaltaminen niin pahasti käsissä ja yhdellä tankillisella menisi jopa 79 minuttia!
Stihl FS 260 on pitkäputkinen polttomoottorikäyttöinen raivausterällä, siimapäällä ja kolmioterällä varusteltu raivaussaha. FS 410-malli on saman tehoinen, mutta paremmilla tärinänvaimennuksilla varusteltu sekä moottooritekniikkassa on elektroninen moottorinohjausjärjestelmä eli puhutaan M-Tronic sahasta, kertoo Pasanen. Tästä pääset tutustumaan tuotteeseen lisää.
Viimeistelyyn HSA 26 akkupensasleikkuri vaihdettavalla terällä. Saatavilla myös jatkovarsi tähän malliin. Kevyen oloinen ja näppärä yhden käden malli.
Ja tämä. GTA 26 akkusaha täytyy hommata testiin kyllä kun mainittuna nettisivuilla, että näyttää käytössä todellisen kokonsa. Tutustu lisää tästä!
Husqvarnan puolelta tutustuin myös muutamaan uuteen ja tehokkaaseen tuotteeseen.
Tätä trimmeriä olisin kaivannut monessakin paikassa; 520iLX - Napilla käännettävissä siimapään pyörimissuunta. Auttaa leikkuujätteen ohjaamisessa esimerkiksi pois kulkuväyliltä ilman, että pyörit itse leikkurin kanssa.
Siimapää on kiinnitetty trimmerin kulmavaihteen boori akseliin nailonlukitteisella mutterilla näin mahdollistaen pyörimissuunnan vaihdoksen. Akkukäyttöinen kevyt malli. Tarkempia tuotetietoja valmistajan nettisivuilta löydät täältä.
Käyttöön, jossa tarvitaan hiljaista leikkuria löytyy Husqvarnan johdoton akkukäyttöinen ruohonleikkuri LB 442i. Leikkurissa on integroitu paikka kahdelle Bli-akulle tai reppuakku päälle. Leikkuuleveytenä 42 cm.
Kyllä näitä kokoajan ollaan suuntaamassa kevyempiin ja akkukäyttöisiin. Akkujen käyttöajat pitenevät ja alkavat vastaamaan polttomoottoreiden kanssa. Hyvänä esimerkkinä on kun kevyen ja tasapainotetun 535iFR raivurin teho vastaa 35 cc:n bensiinikäyttöistä ruohoraivuria. 300:lla akulla on tunnin käyttöaika.
Puhaltimissa enemmän huomaa käyttöajan eroa,kun vaatii tehoja kuitenkin paljon niin akkutehoinen ei vielä pärjää polttomoottorikäyttöisille.
Nyt nosteessa kotipihoillekkin ovat robottileikkurit ja Pasanen näkee myös tulevaisuudessa viheralueiden hoitojen tapahtuvan robottileikkureilla. Ohjausmenetelmät kehittyvät ja jyrkkiinkin rinteisiin soveltuvia malleja löytyy. Husqvarna johtavana merkkinä robottileikkureissa Pasasen mukaan.
Kiitos Lahden Siemen ja Kone sekä Juha kattavasta esittelystä.
Eipä tämä hortonomi ilman puutarhamyymälän puolella pyörähtämistä lähtenyt ja veikeä bonsaibasilika tulikin vastaan!
Viheralueet tärkeässä asemassa ja varsinkin näin poikkeusaikoina vielä korostunut. Alueiden lisääntyessä, kunnossapitoon nopeuttavat ja helpottavat koneet edistävät työtä.
Kauppakeskuksissa tulee robottisiivouskoneita vastaan niin ulkoalueilla sitten robottiruohonleikkureita varmasti tulevaisuudessa enemmänkin. Tuli bongattua keväällä tälle puolelle sopivana ja ilmeisesti näiden markkinoiden tehokkaimpana johtavana Belroboticsi:n BigMow robottileikkuri, joka pystyy leikkaamaan muutamassa tunnissa jopa 24000 m2 kokoisen nurmikon.
Vaikka automaatio lisääntyy ja kehitttyy, kyllä käsivaraistakin työtä aina tuntuu riittävän ja kuten aiemmissa kirjoituksissani on tullut todettua, ottaa vielä aikansa ennen kuin niittykasvillisuudet nurmialueita korvaisivat kokonaan helppohoitoisuudellaan.
Puutarhanrakentajat julkaisevat blogitekstejä viheralueista; niiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta!
Kuvassa jutun kirjoittaja hortonomi Hannele viherkattotöissä.
Hannele on vuonna 2018 valmistunut maisemasuunnittelun hortonomi (AMK), joka sisustaa, rakentaa sekä suunnittelee - niin ulkona kuin sisätiloissa. Hän toimii sekä maisemasuunnittelijan tehtävissä että pihatuotteiden asiantuntijana betonitehtaalla Lahdessa.