Piharakentamisen näkemyksiä asuntomessuilla
4.9.2020
Puutarhanrakentajat julkaisevat vuonna 2020 blogitekstejä viheralueista; niiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta!
Asuntomessut Tuusulassa 2020 - Ikärakenteen muutos, uudenlaiset palvelut ja digitalisaatio
Teksti: Hannele Laitinen
Piharakentaminen asuntomessuilla tuo mieleeni siirtonurmen kaistaleet, pientä säätöä ja kiirettä viimeistelyssä. Asuntomessukohteiden rakentamisessa on tiukka aikataulu niin kuin missä tahansa työmaalla voi olla, mutta onko tässä tapauksessa enemmän muita vaikuttavia tekijöitä, ennakkoluuloja ja vaikuttiko koronatilanne myönteisesti johonkin? Näistä asioista pohdintaa ViherKuutiosta maisemasuunnittelija Minna Harjun sekä Etelän kivityöt Oy:stä Mikk Maaksin kanssa.
Asuntomessut järjestettiin vuonna 2020 Tuusulassa ja samalla kertaa juhlistettiin 50-vuotisjuhlamessuja. Tuusulan Rykmentinpuiston alueella yhdistyy kaupunkiasumisen parhaat puolet kylämäisen yhteisön kanssa.
Asuntomessut juhlistaa messujen aikana tulevaisuuden asumista neljän vahvan teeman myötä; asuminen tänään ja huomenna, sisustus- ja rakentaminen, taide ja hyvinvointi sekä vastuullisuus. (Lähde: www.asuntomessut.fi)
Lähiaikoina on uutisoitu kuinka kaupungista halutaan entistä enemmän suunnata maalle, joten varmasti Tuusulan asuntomessualueella on hienoa olla näyttämässä suuntaa tähän. Alueena Rykmentinpuisto tuo viheralueet lähelle hyötyjen kera sekä sijainniltaan mahdollistaa asumista eri elämänvaiheissa.
Maisemasuunnittelija Minna Harjun mukaan asuntomessukohteiden pihasuunnitteluprosessi etenee samankaltaisesti muuhun yksityiseen pihasuunnitteluun verrattuna. Joissain tapauksissa ei ole esimerkiksi asukkaita, joiden mieltymyksien ja toiveiden kautta pihaa lähdettäisiin suunnittelemaan.
- Tällöin talotehtaalta on voinut tulla visiota monelleko asukkaalle talo on ajateltu, ja suunnittelun lähtökohtana selkeä, helppohoitoinen ja esimerkiksi taloa korostava suunnitelma. Asuntomessukohteiden kävijäyleisön kautta on pohdittava myös yhteistyökumppaneiden näkyvyyttä, Harju mainitsee.
Etelän kivityö Oy:n Mikke Maaks kokee, ettei asuntomessurakentaminen juurikaan eroa muusta viherrakennustyökohteesta. Kun tiedostetaan aikataulutus ja suunnitellaan sen mukaisesti, lähtökohdat ovat samat, vaikka hieman eri näkökulmasta asuntomessukohteet toteutetaan. Logistiikan kannalta toki voi yhdenaikainen rakentaminen tuoda pieniä haasteita, ettei tavaroita voi säilyttää esimerkiksi tontin ulkopuolella tai tiellä. ’Jos haluat taattua stressiä, rakenna asuntomessualueelle’ -lausahduksen voi Maaksin mukaan torpata. Kenelläpä ei jostain stressiä tulisi, hän toteaa.
Ulkopuolisia tekijöitä tai äkkinäisiä tilannemuutoksia voi tulla kohteesta riippumatta.
- Esimerkiksi asuntomessualueen asutusalueen kunnallistekniikkaan ei ehditä tai pystytä reagoimaan hektisessä aikataulussa niin hyvin kuin muussa asutusaluerakentamisessa, Harju kertoo kokemuksestaan.
Särähtääkö asuntomessurakentaminen korvaan?
Ennakkoluuloja monella kieltäytyjällä varmasti on, mutta Harjun ja Maaksin mukaan messut kannattaisi hyödyntää yrityksen markkinoinnin kannalta.
- Toki asuntomessukohteisiin panostus pitää olla 130 % normaalin toteutuksen 100 % panostukseen verrattuna, tiivistää Harju.
Maaks näkee, että riippuen onko kokonaisvaltaisempi urakka vai pienempi toteutus, voi puntaroida sekä asiakkaan että toteuttajan hyödyt. Näkyvyys on poikinut uusia kohteita molemmille.
Sisältääkö asuntomessurakentaminen vain ilmaisia suunnitelmia ja hulppeita pihoja?
Asuntomessualueelle rakentava asiakas sekä toteuttavat tahot hyötyvät puolin jos toisinkin, mutta Harju ja Maaks kokevat, että odotukset ovat hieman liian korkealla, ettei suunnitelmia, tuotteita tai työtä siellä ilmaiseksi jaella. Odotukset ja toiveet kohtaavat budjetin kyllä jossakin vaiheessa, kuten missä muussakin yksityisen pihaprojektissa. Parhaimpana hyötynä on valmis paketti, valmiille asutusalueelle leikkialueita myöten.
Poikkeusolosuhteiden käännepuolena löytyy jotain positiivista; hieman jatkoaikaa rakennustöihin saatiin, kun kun messujärjestäjät päättivät viivästyttää asuntomessujen avajaisajankohtaa. Viivästyminen ei näkynyt kuitenkaan toteutuksissa, suunnitelmiin ei tehty uusia lisäyksiä tai muutoksia. Harju kertoo, että pihoilta jättäytyi tai karsittiin ylimääräisiä suunnitelman osia pois. Terassien ja pihojen sisustus oli esimerkiksi maltillisempaa ja niukempaa - messukävijänkin mielestä.
Useilla asuntomessuilla mukana olleen Harjun mielestä edistysaskeleita on havaittu. Esimerkiksi talotehtaat ovat ottaneet enemmän ajatuksella huomioon ahtaiden tonttien vaativampaa suunnittelua ja, verrattuna aiempiin vuosiin, rakentajat olivat nyt hyvin liikkeellä Tuusulassa. Kuitenkin tullaan jälleen tähän ns. suomalaiseen kulttuuriin siinä osiossa, että kuinka paljon pihan pohjia voitaisiinkaan tehdä valmiiksi jo edellisen vuoden aikaisissa maansiirtotöissä. Tässä löytyy siis vielä kehitettävää; alkutekijöidtä asti tulisi pyrkiä saamaan vielä paremmin suunnittelijat saman pöydän ääreen.
Piha toimii jokaisen kodin valttikorttina
Yhtenäisen ilmeen luominen on tärkeää ja kuinka piha edustaa itse asuinrakennusta. Tuusulan asuntomessuilla ehti keskittyä ja tarkastella pihoja erinomaisesti, jonottaessaan sisällepääsyä taloon: miten kivileikkaukset on tehty, tutkiskella kasvivalintoja ja ihastella eri materiaaleja. Olen samaa mieltä ihmetellessäni Harjun kanssa, kuinka asuntomessujen mainonnassa edelleen näkyy enemmän talot ja sisustaminen. Pihat edelleen se unohdettu kolmonen.
Tänä päivänä osataan huomioida pihan osuutta budjetoinnissa paremmin. Esimerkiksi asuntoalueen ympäröivää ympäristöä on huomioitu monipuolisesti yhteistyössä, mutta voisiko asuntomessuorganisaatio lisätä jollain keinoin huomiota pienien pihojen näkyvyyteen sekä tärkeyteen?
Positiivisten ja palkitsevien kokemuksien mukaan Harju ja Maaks suosittelevat asuntomessuille lähtemistä suunnittelijana ja rakentajana.
- Jokaisen pitäisi kokea asuntomessurakentaminen kerran! Harju toteaa lopuksi.
Kiitos Minna ja Mikk haastatteluista. Jäämme odottamaan seuraavia asuntomessuja, alueen ympäristöä sekä kohteiden pihoja.
Tervetuloa Puutarhakävelylle Tuusulan asuntomessualueelle! Syyskuun 8. päivä klo 14.00 olisi luvassa Puutarhanrakentajien järjestämä, kaikille jäsenille avoin puistokävely. Kohteena Tuusulan asuntomessualueen julkiset kohteet, oppaana kunnan puutarhuri Riitta Kalliokoski.
Lue tapahtumasta lisää Puutarhanrakentajien uutisissa ja ilmoittaudu mukaan!
Puutarhanrakentajat julkaisevat blogitekstejä viheralueista; niiden kunnossapidosta, suunnittelusta ja rakentamista - Puutarhanrakentajan näkökulmasta!
Kuvassa jutun kirjoittaja hortonomi Hannele viherkattotöissä.
Hannele on vuonna 2018 valmistunut maisemasuunnittelun hortonomi (AMK), joka sisustaa, rakentaa sekä suunnittelee - niin ulkona kuin sisätiloissa. Hän toimii sekä maisemasuunnittelijan tehtävissä että pihatuotteiden asiantuntijana betonitehtaalla Lahdessa.